Projekti: painonpudotus – palautuminen ja lepo

'Se, joka makaa eniten, lepää vähiten'

Kunnon kohottaminen ei ole pelkkää raatamista. Fyysisten harjoitteiden vastapainoksi tarvitaan myös kehonhuoltoa ja aktiivista lepoa. Nopeimmin ei kehity henkilö, joka jaksaa treenata eniten vaan henkilö joka osaa parhaiten säädellä rasituksen ja palautuksen välistä suhdetta. Tehokkaan treenin ansiosta kunto itseasiassa huononee: energiavarastot tyhjenevät, lihakset ja hermosto väsyvät sekä hormonitoiminta kääntyy kudoksia hajottavaksi. Samalla käynnistyy aina pieni stressireaktio ja tulehduksen välittäjäaineiden määrä lisääntyy. Oikeanlainen palautuminen korjaa tilanteen ja koska ihmiskeholla on taipumus liioitella, kääntyy tilanne lopulta plussanpuolelle ja kehitystä tapahtuu. Tätä tapahtumaa kutsutaan superkompensaatioksi.

Aktiivinen palautuminen

Lyhyet (alle tunnin) ja kevyet (alle aerobisen tason) harjoitukset ovat palautumista edistäviä harjoitteita, sillä ne palauttavat hermoston välittäjäaineiden määrää ja näin nopeuttavat hermoviestien kulkemista. Kevyt liike yhdistettynä laadukkaaseen ravintoon nopeuttaa myös hormonitoiminnan palautumista. Tämä on erityisen tärkeää, sillä kovat voimaharjoitukset aiheuttavat kasvuhormoneiden tason laskua. Treenaus tietenkin kuormittaa myös lihaksia sekä lihaskalvoja, jotka myös hyötyvät aktiivisesta palautumisesta. Hyviä palauttavia treenimuotoja ovat esimerkiksi kävely, venyttely, putkirullaus ja jooga. Niitä kannattaa tehdä aina kovien harjoitusten jälkeen, joko samana iltana tai seuraavana päivänä.

Uni

Unen merkitys palautumiseen ja kehitykseen on merkittävä. Suurin osa kehomme rakennusvaiheesta tapahtuu unen aikana: energiavarastot rakentuvat, kudosvauriot korjaantuvat ja proteiinin tuotanto on huipussaan. Jos univajetta pääsee kertymään, vaikuttaa väsymys niin aistitoimintoihin, fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn kuin oppimiseenkin. Myös lihaskoordinaatio ja reaktionopeus heikkenevät.

Ravinto

Laadukkaalla ravinnolla on myös tärkeä rooli palautumisessa. Treenin kuluttamat energiavarastot palautuvat nopeasti, jopa muutamassa tunnissa. Ravinnolla on lisäksi muutama muukin oleellinen tehtävä liikuntasuorituksen jälkeen: proteiinisynteesin lisääminen (lihasten uudelleenrakennus, kasvu ja kehitys), ja nestetasapainon ylläpito. Parasta treenin jälkeistä ravintoa olisi luonnollinen ja mahdollisimman vähän prosessoitu ruoka joka sisältää sekä proteiinia, hiilihydraattia että rasvaa juuri samassa suhteessa kuin harjoittelu on niitä kuluttanut. Treenin pituus ja teho taas vaikuttavat siihen missä suhteessa nämä kuluvat, mutta jokainen harjoitus kuluttaa kaikkia kolmea. Aina ei ole mahdollista nauttia oikeaa ruokaa heti urheilusuorituksen jälkeen, jolloin palautusjuoman tai –patukan nauttiminen voi olla hyvä idea. Itse suosin markkinoiden puhtaimpia ja laadukkaimpia evolutionin lisäravinteita ja superfoodeja. Pyri kuitenkin aina syömään kunnon ateria kahden tunnin sisään treenistä.

#ptJansku

Jos haluat 15% alennuksen evolutionin tuotteista niin tilaa alennuskoodi ja toimintaohjeet tästä.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)