Tarkoitus aloittaa kuntoilu ensi viikolla?

Olet päättänyt aloittaa kuntoilun tai ainakin harkitset kuntoilun aloittamistasi tosissasi. Mahtavaa! Kannustan sinua vilpittömästi ja toivon, että tämä artikkeli auttaa sinua muuttamaan aikomuksesi myös toiminnaksi. Unohda rääkit, kuurit ja itsesi piiskaaminen. Hyviä tuloksia voit saada aikaan myös miellyttävillä keinoilla. Tarvitset vain motivoivan tavoitteen, aktivoitumista arjessa, terveellisen ja sinulle optimaalisen ruokavalion sekä tavoitteitasi tukevan liikuntaohjelman. Ei vaikeaa, mutta vaatii pelkän aikomuksen lisäksi myös toimintaa!

Tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään miksi tavoitteet ovat tärkeitä sekä ohjaa sinua asettamaan tavoitteet niin, että niistä on sinulle konkreettista hyötyä.

Aluksi pieni motivaatiopuhe tilastojen valossa. Liikunta on tutkitusti merkittävin yksittäinen terveyteen sekä koettuun hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää toimintakykyä ja terveyttä sekä ehkäisee ja hoitaa monia sairauksia. Yli kolmesti viikossa liikkuvista henkilöistä 58% kokee energiatasonsa korkeaksi, kun vastaava luku alle kahdesti liikkuvista on vain 21%. Elämäänsä tyytyväisiä tutkimusten mukaan taasen on 63% liikunnallisista ja vain 31% passiivisista. Ulkonäköönsä tyytyväisten kohdalla luvut ovat suhteessa 80% – 25% liikunnallisten hyväksi. Eikö tässä ole jo monta hyvää ja konkreettista syytä aloittaa liikunta?

Tee siis itsellesi palvelus ja päätä aloittaa liikunnan harrastaminen HETI! Ei ensi viikolla, ensi kuussa tai huomenna vaan HETI (tämän artikkelin lukemisen jälkeen).

TAVOITE RUOKKII MOTIVAATIOTA

Jotta motivaatio liikuntaan syttyisi ja siitä tulisi elämäntapa, tulisi motivaatiolle löytää suunta ja päämäärä. Liikkeelle lähteminen ei tietenkään ole mahdotonta ilman tavoitetta, mutta vain riittävän innostava ja motivoiva tavoite pitää ihmisen liikkeessä vuosia ja vuosikymmeniä. Valtaosalla ihmisistä on ainakin yksi liikunnallinen tavoite, joka useimmiten liittyy joko itsensä muuttamiseen tai jonkin asian saavuttamiseen. Oletko sinä koskaan kunnolla miettinyt mikä on SINUN tavoitteesi liikkua?

Tavoitteiden saavuttaminen ei ole yksi tai kaksi yksittäistä tekoa vaan toistuva tapa josta ajan saatossa tulee pysyvä elämäntyyli. Sen lisäksi että sinun on kirkastettava visiosi, sinun on muutettava tapojasi vastaamaan tavoitteen saavuttamisen edellytyksiä. Tottumusten muutos kannattaa aloittaa helposta ja mukavasta sekä toteuttaa askel kerrallaan. Niin pitkään kuin pystyt tekemään asioita edes pikkuisen paremmin kuin aikaisemmin, edistyt muutoksessasi takuuvarmasti tavoitteesi suuntaan. Voit myös kysyä toistuvasti itseltäsi, viekö tämä valinta minua lähemmäksi vai kauemmaksi tavoitteestani?

MIETI OMAT TAVOITTEESI HUOLELLA

Mieti ja valitse sellaiset tavoitteet, jotka kantavat sinut vaikeidenkin aikojen yli ja toimivat reittikarttana matkallasi. Kirjaa tavoitteesi ylös, jotta voit palata niihin silloin kun motivaatio uhkaa laskea, ennen kuin se loppuu kokonaan. Seuraavassa olen listannut sinulle hyvän tavoitteen ominaisuuksia, jotka tulisi mielellään kaikki huomioida.

Spesifi ja tarkka – On eri asia tähdätä jousipyssyllä kymppiin kuin ainoastaan ampua taulua kohti. Samalla tavalla on eri asia päättää pudottaa painoa 5 kg seuraavan puolen vuoden aikana kuin ainoastaan laihtua.

Mitattava – Tavoite ei saa jäädä liian yleiselle tasolle, kuten ”ensi viikolla aloitan liikunnan” tai ”ensi kuussa aloitan terveellisemmän elämän”, muutoin aloitus helposti venähtää ja ehkä lopulta unohtuu kokonaan. Hyvä ja mitattava tavoite on esimerkiksi 30 min kävelyä kolmesti viikossa, osallistuminen ½-maratonille toukokuussa tai penkkipunnerrusennätyksen parantaminen 10 kilolla 3 kk kuluttua. Tavoite on syytä myös aikatauluttaa, sillä toimitko työelämässäkään ilman aikatauluja? Miksi toimisit omien tärkeiden tavoitteidesi kanssa vähemmän johdonmukaisesti ja suunnitelmallisesti?

Realistinen – Vain realistiset tavoitteet voivat toteutua. Älä siis ahnehdi ja tavoittele kaikkea heti vaan mieti mikä on oikeasti mahdollista. Mikäli päätavoitteesi on vuoden päässä, on hyvä asettaa matkan varrelle muutama välitavoite motivaation ruokkimiseksi. Välitavoitteiden mukaan voit myös muokata toimintaasi mikäli olet aikataulusta jäljessä tai aikaistaa lopullista tavoitettasi mikäli olet aikataulua edellä.

Henkilökohtainen – Tämä on ehdottomasti tärkein tavoitteen ominaisuus. Älä mieti, mitä joku muu sinulta odottaa vaan tavoittele asioita joilla on SINULLE merkitystä. Vain ne tavoitteet jotka sinä koet tärkeiksi ovat tavoittelemisen arvoisia.

JOS ALUSSA HOSUU NIIN LOPUSSA VÄSYY

Äidiltäni aikoinani opittu sanonta pitää ehdottomasti paikkansa.

Aikomisvaihe on ensimmäinen laadukas askeleesi kohti liikunnallisempaa arkea. Se johtaa toivottavasti myös käytännön toteuttamisen pohtimiseen. Kun teet päätöksen liikkeelle lähtemisestä, aktivoituvat aivojesi motoriset alueet. Ja kun aktivointia tapahtuu riittävän usein, jo pienet vihjeet, kuten ikkunasta ulos katselu, saavat lihaksesi valmiustilaan. Arvioidaan, että tapojen syntymiseen menee noin 50-60 vuorokautta kunhan muistaa harjoitella lähes päivittäin. Aivoja täytyy siis opettaa uusille tavoille.

On olemassa myös muutamia ikuisia aloittajia yhdistäviä tekijöitä. Usein he, jotka aloittavat kuntoilun liian tehokkaasti, myös lopettavat nopeasti. Ethän autokoulussakaan paina kaasua pohjaan ennen kuin tiedät hallitsevasi ohjauksen sekä kytkimen ja jarrun käytön. Toiseksi henkilöt jotka lopettavat liikunnan yhtä monta kertaa kuin aloittavatkin, eivät ole aloittaneet liikuntaa omista motiiveista käsin, vaan ovat alkaneet metsästämään jonkun toisen ihmisen tavoitteita. Kolmanneksi, olemme omien tavoitteidemme kanssa usein turhan ahneita ja haluamme saada mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman helpolla.

Lähde siis liikkeelle ennakkoluulottomasti ja pidä rima matalalla.

HAASTE!

Mieti nyt mitä aktiivista SINÄ voisit vähimmillään tehdä seuraavien 15 minuutin ajan. Lähteä kävelylle? Tehdä kotitöitä? Katsoa televisiota syväkyykyssä tai edes jalkoja heilutellen? Kun saat mietittyä edes pienenpienen aktiivisuutta vaativan askareen niin TEE SE!

#PT Jansku

PS. Apua aloittamiseen ja tavoitteiden asettamiseen saat minulta, ota rohkeasti yhteyttä niin mietitään yhdessä juuri sinulle sopivat tavoitteet sekä reitti kohteeseen.