Kick off – painonpudotus

Päätin ryhtyä itse itselleni koekaniiniksi, koska juuri valmistuneena personal trainerina kaipaan vielä lisäharjoitusta ravintovalmennuspuoleen ja kukapa sen parempi siihen hommaan kuin minä itse! Tavoitteena tässä projektissa olisi 5,5 kg painonpudotus 3 kuukaudessa (12 viikossa) sekä samanaikainen lihaskasvu. Usein kuulee sanottavan, että painonpudotus ja lihasmassan kasvatus ei yhtä aikaa olisi mahdollista, mutta koska lihas kasvaa levossa ja rasva palaa liikkeessä, aion todistaa uskomuksen vääräksi. Viikkotavoitteeksi jyvitettynä pudotustavoite tekee 458 g (pyöristettynä puoli kiloa), oikein hyvä tahti siis. Motivaationa projektissa toimii toki kiinteytyminen ja ylimääräisen rasvan pienennys, myös ammatillinen kehittyminen ja oman valmennusfilosofian toteen näyttäminen.

Tosiasiassa olen varmaan pudottajana sieltä vaikeimmasta päästä, koska pudotettavaa on verrattain vähän sekä liikun ja syön jo nyt suhteellisen oikein. En ole koskaan oikein tosissaan painoa yrittänyt pudottaa, sillä siihen ei ole ollut suurta tarvetta. Toki muutaman kilon ”laihdutus” jaksoja on ollut silloin tällöin, mutta systemaattista ja ohjelmoitua laihduttamista en siis ole aikaisemmin kokeillut. Kantavana filosofiana minulla on edetä vaiheittain lisäämällä ruokavalioon hyviä elementtejä kieltämisen sijaan, sillä uskon tämän olevan tie pysyvään muutokseen. Jos keskivertoihminen syö tutkimusten mukaan päivässä 10 eri ravintoainetta, yhden uuden ja hyvän lisääminen pitäisi johtaa yhden huonomman poisjääntiin. Näin kun jatketaan tarpeeksi kauan, ei ruokavalioon enää mahdu muita kuin hyviä aineksia. Lisäksi tulen laatimaan itselleni 3kk mittaisen treenisuunnitelman, tavoitteena olla toukokuussa valmis wakeboard kauden avaukseen. Pyrin raportoimaan etenemisestä joka viikko.

Muutosprosessini tulee etenemään kutakuinkin alla olevien steppien mukaan, niistä kuitenkaan liikaa stressaamatta tai liian tiukkaa kuria pitämättä. Näistä osa-alueista kirjoittelen lisätietoa matkan varrella

  1. Inflamaation poisto
  2. Elimistön emäksisöinti
  3. Insuliinin hallinta
  4. Aerobinen liikunta vrs anaerobinen liikunta
  5. Stressin poisto

Ruokavalion osalta suurimmat huomiot kohdistuu näihin:

  1. Nesteiden määrä kuntoon
  2. Rasvan määrä ja laatu kuntoon
  3. Makrojen tasapainotus (proteiini, hiilihydraatti)
  4. Laadun parannus
  5. Rytmitys

Lähtötilanne

Alla nykyinen tilanne, josta lähdetään liikkeelle. Pientä puolieroa näyttäisi löytyvän, toki tämä ei liene yllätys sillä wakeboarding kehittää voimaa ja liikkuvuutta melko yksipuolisesti (ainakin minun tasollani) enkä ole tähän asiaan aikaisemmin juurikaan huomiota kiinnittänyt. Vaan nytpä aletaan kiinnittämään. Tein myös symmetrisen voimatestin ja sen perusteella voimapuolella parannettavaa olisi etenkin jaloissa, pakaroissa, olkapäissä ja suorissa selkälihaksissa. Sen sijaan vatsa, rinta, epäkäs, leveä selkälihas ja kädet olisivat kohtuullisella tasolla.

lähtötilanne

symmentric score

 

 

 

 

 

 

symmetrical strenght

 

Mainittu symmetric strenght palvelu on muuten melko mielenkiintoinen, sieltä saa hyvän ja havainnollisen kokonaiskuvan omasta tasostaan. Toki vaatii hieman ennakkovalmisteluja ja testauksia, jotta tietää omat maksiminsa kussakin liikkeessä.

Tästä siis lähdetään liikkeelle!

 

#ptjansku

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *